Fietsen, goed voor je gezondheid en je portemonnee

  • Fiets kopen of huren
  • Samenleving en levensstijl

Twijfel je nog om op de fiets te springen? Dan zal dit artikel je helpen de sprong te wagen, want de voordelen van fietsen voor je gezondheid, je welzijn en zelfs je portemonnee zijn legio! Laten we de voordelen als uitgangspunt nemen om je te laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om de fiets een plaatsje te geven in je leven!

“Mijn fysieke conditie is te belabberd om te fietsen”

Je hoeft geen Eddy Merckx te zijn om te fietsen! Iedereen kan het, ongeacht je leeftijd en fysieke conditie. Je moet gewoon je eigen tempo volgen, heel rustig, en je zal zien dat hoe meer je fietst, hoe makkelijker het gaat. Wist je dat bij onze noorderburen de senioren ouder dan 65 jaar bijna een kwart van al hun verplaatsingen met de fiets afleggen?

Bovendien kan je ook opteren voor een elektrische fiets, want die is eveneens goed voor je gezondheid! Volgens een Zwitserse studie hadden mensen met een elektrische fiets al na vier weken een hogere zuurstofopname en een verhoogde hartefficiëntie.

“Ik heb helemaal geen tijd om te fietsen”

We hebben allemaal een strak schema, tussen werk, boodschappen doen, uitstapjes, kinderen… Maar wist je dat de fiets de snelste manier is om je te verplaatsen in de bebouwde kom als je minder dan 5 km ver moet? Dat de gemiddelde snelheid van een auto in de stad tijdens het spitsuur varieert van 12 tot 21 km/u tegenover een fietser die gemiddeld 15 km/u haalt? Dus ja, met de fiets kan je tijd besparen waar je het niet verwacht.

Natuurlijk is de auto in andere situaties over het algemeen sneller (in landelijke gebieden, bijvoorbeeld), maar het is allemaal een kwestie van persoonlijke keuze en perspectief: sommige mensen zullen kiezen voor een tweewieler en gaan voor welzijn en plezier! We denken aan “slow life“, deze levensstijl probeert het dagelijkse ritme te vertragen om de dingen beter te kunnen waarderen en gelukkiger te zijn.

“Fietsen betekent dat je de verontreiniging moet trotseren”

Ja, fietsers worden blootgesteld aan verontreiniging. Maar net als iedereen die in een stedelijke omgeving woont of werkt!

Verhoogt fietsen – zelfs op een rustige manier – je ademhaling en je hartslag dan niet en zorgt dat er net niet voor dat je meer verontreiniging opneemt dan wanneer je geen fysieke inspanning levert. Ja, maar studies tonen toch de positieve gezondheidseffecten van fietsen aan, zelfs in sterk verontreinigde steden. De voordelen van fietsen wegen voor een heel groot deel op tegen het negatieve effect van het inademen van verontreinigende stoffen.

Bovendien hebben talrijke studies ook aangetoond dat de lucht in de afgesloten ruimtes van de auto ook behoorlijk verontreinigd is. Als je in de auto zit, ben je dus niet beschermd tegen de luchtvervuiling, maar stel je je bloot aan lucht die nog sterker verontreinigd is dan de buitenlucht. Het is dus belangrijk dat we ons allen samen inspannen om de bron van deze luchtverontreiniging in te perken: door te fietsen draag je bij aan een gezondere lucht in onze steden.

“Een fiets kopen is duur”

Natuurlijk, als je voortdurende reparaties wilt vermijden en een zeker comfort wil (een fiets die niet te zwaar is, goede versnellingen, enz.) kan je beter een bepaald bedrag voorzien en het jaarlijks onderhoud van je fiets niet overslaan. Maar als je het vergelijkt met de prijs van een abonnement voor het openbaar vervoer, de huidige prijs aan de pomp, autoverzekering, auto-onderhoud, enz. dan is de som snel gemaakt! Volgens een Zweedse studie zijn verplaatsingen met de auto zes keer duurder voor de samenleving dan die met de fiets.

Bovendien kan je ook een tweedehandsfiets kopen (van particulieren, op onze fietsbeurzen, enz.) of een fiets op lange termijn huren bij ons (ontdek ons huuraanbod in Luik, Brussel, Namen, Bergen en Ottignies) of ergens anders.

Trappen, dat is gezond!

  • Fietsen maakt gelukkig: fietsen maakt endorfine vrij en verhoogt serotonine, het hormoon van welzijn en plezier.
  • Fietsen vermindert het risico op hart- en vaatziekten en kan je helpen gewicht te verliezen.
  • Fietsen verlaagt het risico op diabetes type 2.

Bekijk hier ons interview met oncoloog Daphné T’Kint, die toelicht wat de gezondheidsvoordelen van fietsen zijn!

Goed voor je portemonnee

  • Geen benzine, veel goedkopere verzekering en onderhoud dan een auto.
  • Een kilometervergoeding als je met de fiets naar je werk gaat.
  • Premie voor de aankoop van een elektrische fiets in Wallonië.
  • Ook op nationaal niveau bespaart de overheid dankzij de gezondheidsvoordelen van fietsen. Zo registreert het Waalse Gewest elk jaar minder sterfgevallen en heeft Wallonië bijna 700 miljoen euro bespaard.